Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Κακοποίηση Ζώων:Αδιαφορία-Κτηνωδία-Σαδισμός





Πως άραγε θα μπορούσε κανείς να περιγράψει αυτή τη μάστιγα η οποία φυσικά δεν έχει γεννηθεί τώρα αλλά χρόνια πριν. Το σίγουρο είναι πως όποιο όνομα κι αν της δοθεί το αποτέλεσμα είναι εξίσου αποτρόπαιο και οι στατιστικές απείρως απογοητευτικές.
Θα πίστευε κανείς πως έχοντας μπει πια στην Ευρωπαϊκή Ένωση η νοοτροπία θα είχε αλλάξει αν όχι βελτιωθεί αισθητά. Δυστυχώς αυτά αποτελούν ψιλά γράμματα για κάποιους. Παλιότερα μια μεγάλη ομάδα ατόμων πιθανώς να έδινε ενδόμυχα τη δικαιολογία ότι όσοι κακοποιούν τετράποδες αλλά και ανθρώπινες ψυχές να ήταν άτομα στερημένης κοινωνικής και κυρίως γραμματικής μορφώσεως. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, πρώτον γιατί η ευγένεια της ψυχής δεν είναι ανάλογη του μορφωτικού επιπέδου κάποιου και δεύτερον γιατί στις μέρες μας ο αριθμός των ατόμων που έχουν πρόσβαση σε βασική αλλά και εκτενέστερη μόρφωση είναι πολύ μεγαλύτερος συγκριτικά με παλιότερες δεκαετίες, γεγονός το οποίο θα έπρεπε να καθιστά την κακοποίηση ως μια μάστιγα που μειώνετε μέρα με τη μέρα. Σε αντίθεση τα ποσοστά παραμένουν αυξημένα και η αδιαφορία πολλών ακόμα έντονη. Αν και η ποινικοποίηση της κακοποίησης ζωών εγκρίθηκε τα περιστατικά παραμένουν αμέτρητα και στην πλειοψηφία τους ατιμώρητα.
Βεβαίως δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα έντονο το φαινόμενο αλλά και σε άλλες γειτονικές και μη χώρες. Στη Καλιφόρνια τον Φεβρουάριο του 2010 η Coco ένα σοκολατί Λαμπραντόρ πέθανε υποκύπτοντας στα τραύματα που της προκάλεσε ο ιδιοκτήτης της. Ο David Hale Warner επί 20 λεπτά προσπαθούσε να πνίξει το άτυχο πλάσμα. Σε ένα χωριό της Βουλγαρίας θεωρείτε έθιμο μια μέρα του χρόνου να ¨σοκάρουν¨ όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σκύλους, δένοντας τους από τη μέση στριφογυρίζοντας τους και τελικά να πέφτουν στο ρυάκι που βρίσκεται κάτω από την αυτοσχέδια θηλιά. Στην ίδια χώρα πάλι, ένα βράδυ πριν πετάξει για τη νέα του οικογένεια στην Ολλανδία, έγδαραν ένα κουτάβι 3 μηνών σε ένα καταφύγιο στο Upper Bogrov κοντά στη Σόφια. Άγνωστοι διέρρηξαν το καταφύγιο Animal Rescue Sofia και έγδαραν ζωντανό το ανήμπορο πλασματάκι, στη συνέχεια άφησαν τη σωρό του η οποία ανακαλύφθηκε το επόμενο πρωί από τους έντρομους εθελοντές.
Σε όλο αυτό το αρρωστημένο κλίμα έρχονται να προστεθούν και οι ¨φιλότιμες προσπάθειες¨ συμπολιτών μας στην ήδη αμαυρωμένη εικόνα της χώρας μας ως προς την αντιμετώπιση των ζώων. Στα Χανιά είναι πλέον έντονη η μάστιγα αυτή. Όπως έγινε γνωστό ένας 70χρονος συνελήφθη καθώς σκότωσε με κυνηγετικό όπλο σκύλο μπροστά στα μάτια του ιδιοκτήτη του. Επίσης συνελήφθη και μια γυναίκα μετά από καταγγελία εις βάρος της, η οποία είχε πετάξει σε κάδο κουταβάκια κι γατάκια. Τα φαινόμενα είναι αμέτρητα και δεν στερούν (αρρωστημένης) φαντασίας στην προκειμένη.
Ο νόμος κατά την κακοποίηση των ζώων έχει ψηφιστεί ήδη παρόλα αυτά πολλοί τον αγνοούν επιδεικτικά. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η κακοποίηση των ζώων είναι στενά συνδεδεμένη σε μεγάλο ποσοστό και με άλλα αδικήματα. Σε έρευνες που έχουν καταγραφεί είναι ο προάγγελος μεταγενέστερων βίαιων συμπεριφορών που στην πλειοψηφία τους έχουν ως δέκτες ανθρώπους. Το 2004 είχε δημοσιευτεί μια εργασία ψυχολογικού περιεχομένου. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής έδειξαν πως παιδιά από 6 έως 12 χρονών έχουν καταγγελθεί στις αρχές εξαιτίας κάποιας βιαιοπραγίας τους προς κάποιο ζώο. Αποδεδειγμένα οι πιο αδίστακτοι δολοφόνοι των εποχών είχαν ιστορικό κακοποίησης ζώων.
Κι εδώ έρχομαι στο ερώτημα που με καίει τόσες μέρες ψάχνοντας για στοιχεία και έρευνες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Ουδέποτε θα μπορούσα να δικαιολογήσω μια βίαιη πράξη προς κάποιο ζώο είτε άνθρωπο, μήπως όμως κατά κάποιο τρόπο αποτελούμε συνένοχοι σε αυτό το ζήτημα; Πόσες είναι οι φορές που έχει δει κάποιος ένα παιδί να βασανίζει κάποιο ζώο και είτε του έχει επιτεθεί λεκτικά απλώς (κάτι το οποίο ουδεμία επίπτωση έχει)η έχει αδιαφορήσει; Εγώ ως παιδί με την άγνοια που χαρακτηρίζει τις ηλικίες αυτές με θυμάμαι να παίζω ξύλο με τέτοια παιδιά. Ποτέ όμως δεν γύρισα να σκεφτώ τι προκάλεσε τη γένεση αυτής της συμπεριφοράς. Έφτασα σε αυτή την ηλικία για να σκεφτώ πως τίποτα δεν γίνεται τυχαία και πως ενός κακού μύρια έπονται.
Όπως και να χει εύχομαι να μειωθούν αυτές οι εικόνες έως ότου εξαλειφθούν πλήρως. Και φυσικά σε αυτό οφείλουμε να συμβάλουμε όλοι.